آخرین اخبار
- کافه کتاب پایانه پرواز با بالهای کاغذی
- مصوبه ترخیص ۱۰۰ درصدی کالاهای اساسی تمدید شد
- در آبان ۷۴۰ بار در ایران زلزله آمد (+جدول آمار)
- از هر سه ایرانی یک نفر فقیر
- برترین گلزنهای سال۲۰۲۳ فوتبال
تاریخ : امروز یکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲
تاثیر مانتو بر هویت فرهنگی اقوام
مانتو عامل حجاب یا بدحجابی در ترکمنصحرا
اجتماعی – تورکمن نیوز – «پوشاک» در بین اقوام مهمترین و مشخصترین نشانهی فرهنگی است و قوم باستانی ترکمن نیز از آن مستثنی نبوده و لباس سنتی و رسمی ترکمنها با رنگهای متنوع و زیبایی که دارد سریعترین و بارزترین معرف این قوم بزرگ با تاریخی اصیل و دیرینه است.
اصولا در یک کشورِ با جوامع چند فرهنگی از جمله، کشور عزیزمان ایران که ساختار آن از ملتهای مختلفی از جمله ترکمنها – کردها، بلوچها، ترکها، فارسها و… تشکیل شده است تعیین سیاستهای فرهنگی کلی کشور از حساسیت بالایی برخوردار بوده و تعیین چارچوبهای آن از طرف افراد صاحب نظر و ورزیده و آگاه ضروری است.
اما از دیدگاه ما در ایجاد “نورم کلی” بنام مانتو در کشور بطور همهگیر و گسترده، این موضوع بهطور همهجانبه بررسی نشده است.
میدانیم که هر فرهنگ متعلق به هر ملتی با داشتن زبان، آداب و رسوم، و در مجموع با داشتن فرهنگ مادی و معنوی خاص خود در طول تاریخ پاسخی خاص را با در نظرگیری جمیع جهات اقلیمی، جغرافیایی، زیستمحیطی، اجتماعی، اقتصادی و… به افراد آن قوم داده است از جمله آنها لباس خاص آنان است.
حال اگر گروه یا سیاستی خاص با اتخاذ سیاستهای فرهنگی کشوری بخواهد لباسِ با فرم مشخص را در بین آنان ترویج نماید. معمولا حتی در صورت گسترش نسبی این مدل لباس دو وضعیت مرحلهای به وجود میآورد:
۱-ابتدا به علل مختلف تبلیغاتی و … گروهی از جامعه مورد نظر آن فرم پوشش خاص را مقبول قرار داده و استفاده از آن را علیرغم انفصال آن نوع پوشش از فرهنگ ملت خویش به صورت موقت دوام میدهد.
۲- به تدریج امکان استفاده از فرم دیگری غیر از لباس مندرج در فرهنگ قدیمی ملت خود در بین آن نسل عادی تراز قبل میشود.
خروجی این سیستم از نظر جامعهشناسی و روانشناسی آن است که معضلی بسیار عمیق و جّدی به نام «بیهویتی فرهنگی» به وجود آوردهایم ضمن اینکه جادهی حمله تهاجم فرهنگی غرب را نیز به دست خود هموار ساختهایم.
چرا که داشتن تناقض فرهنگی و لباس خارج از فرهنگ اقوام (مانتو) که خروجی همان سیستم است، مورد تهاجم رسانههای جمعی رادیو، تلویزیون، روزنامهها و مجلات قرار گرفته و باعث ایجاد الگوهای و رنگهای جدیدتر، شادتر و متنوع میگردد و استفادههای مناسبتر مد روز متاثر از تهاجم فرهنگی در خانه، مجالس و جامعه به شکل عمومی مطرح شده و قبول آن را بدیهی جلوه میکند.
حال نسلی که لباس سنتی خود را از دست داده و جایگزینی لباسی خارج از فرهنگش را قبول کرده به راحتی لباسهای ناهنجار و به اصطلاح مدرن ارائه شده از فرهنگهای بیگانه را بلامانع قلمداد و شروع به استفاده از آنها میکند.
فعالیتهای اقتصادی از جمله خیاطیها، واردات پارچه و لباس و غیره حالا متأثر از این علاقه کشوری و تقاضای کالای جدید گشته و کشور وابستگی ناخواسته را فقط با انتخاب یک راه حل فرهنگی اشتباه به گردن میگیرد حتی این حرکت صنعت گردشگری را نیز شدیداً به خطر میافکند.
به طور مثال گردشگری با دیدن فقط شهر اصفهان (در صورت همهگیر شدن آن لباس خاص مثل مانتو یا نظایر آن در کشور) دیگر در دیدن سایر مناطق کشور لطفی نمیبیند در صورتی که به طور مثال کشور مالزی در تنوع دادن جشنها، لباسها و… در نقاط مختلف کشور توانسته گردشگران بیشماری را جذب کشور خود نموده و عایدی کلان اقتصادی بدست آورد.
حال چه باید کرد؟
۱- این وضعیت را بپذیریم که ایرانیها همواره مجموعهای نامتجانس از گروههای انسانی مختلف بودهاند به عبارت دیگر به حکم شیوهی تطور تاریخی و اجتماعی خود جامعههای باستانی از گروههای متنوع و مختلف انسانی تشکیل یافتهاند یعنی ایران امروزی در واقع باز مانده یک جامعه چند نژادة باستانی است.
۲- طرز تلقی گروهیِ متفاوت از پدیدة میهن دوستی یا میهن پرستی را تغییر داده و این پدیدهها را بر مبنای مفاهیم علمی و واقعی بنا نهیم.
۳- از هر گونه لطمه و زیان زدن به فرهنگ جوامع موجود در کشور بپرهیزیم. تعدد فرهنگی را قبول و اصل چند زبانی را پیاده و رسمیت دهیم .
۴- به مردمان مختلف ایران یعنی ایرانِ ” کثیر الملّه” نه به عنوان یک ملت (Nation) واحد که به بنابه تعریف محدود است بلکه بر عکس به عنوان یک جامعه” Society” که مفهومی گسترده و شمول پذیر دارد، نگریسته شود. این جامعه در بطن تاریخ تکوین خود از نژادها، قومیتها، ملیتها، زبانها، لهجهها، دینها، مذهبها و البته نظام های ارزشی مختلف بوجود آمده است.
۵- رسانههای گروهی، رادیو و تلویزیون، روزنامهها، مجلات محلّی و کشوری باید ارزشهای مردم جوامع مختلف مثلاً زیباییها و ارزشهای فرهنگی لباس آنان را تبلیغ و به رسمیت شناختن استفاده از آن پوشش را در مراسم مختلف کشوری از طرف افراد وابسته به آن جوامع به عنوان یک ضرورت بپذیرد.
به نظر میرسد بدین ترتیب قلعهای پولادین در مقابل هجمه فرهنگی غرب در کشور ایجاد و این خود احساس غروری عمیق را در قلب و فکر افراد کشور بوجود خواهد آورد. و بالطبع بد حجابیها در کشور را نیز به طور قطع کاهش خواهد داد.
خبرنگار: یاشار نیازی
با کانال تلگرامی « تورکمننیوز» همراه شوید
نورم: هنجار