آخرین اخبار
- ۷ توصیه مهم برای سلامت دانش آموزان در شروع سال تحصیلی
- مجلس تأثیر معدل در کنکور را تا سال ۱۴۰۶ به تعویق انداخت
- وزیر اقتصاد: نان با تایید وزارت کشور گران می شود
- نماینده مجلس: قوه قضاییه مخالف لایحه حجاب و عفاف است/ قالیباف: کتبا موافقت کرده اند
- یک فروند پهباد در گرگان سقوط کرد
تاریخ : امروز شنبه ۰۱ مهر ۱۴۰۲
مدیر دفتر حفظ و احیا بناها، بافتها و محوطههای تاریخی:
بناهای تاریخی به ثبت رسیده، باید مشمول قوانین حفاظتی قرار گیرد
اخبار میراث فرهنگی و گردشگری-تورکمننیوز- مدیردفتر حفظ واحیا بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی معتقد است که حفاظت از بناها و محوطههای تاریخی در گرو تقویت نظارت اجتماعی است و اگر می خواهیم که دیگر شاهد حوادثی چون آتشسوزی در گورستان تاریخی خالدنبی نباشیم، باید مشارکت اجتماعی را به خدمت بگیریم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار ترکمن، فرهاد نظری مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیا میراث معنوی و طبیعی در گفتوگو با خبرنگار ما در خصوص واقعه آتشسوزی گورستان تاریخی خالدنبی که از میراث دوره اسلامی است، گفت: «وظیفه دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی ثبت بناهای ارزشمند است، یادآوری دارای اهمیت بودن بناها و همچنین ثبت ملی آن است که این امر در خصوص گورستان خالدنبی انجام شده است. بر همین است حفظ و نگهداری از آن برعهده دفتر حفظ واحیاء بناها، بافتها و محوطه های تاریخی است.»
وی یادآور شد: «خالدنبی یکی از محوطههای ارزشمند است که در ۱۳۹۵/۸/۱۲در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.»
نظری در سخنانش با تاکید بر اهمیت حفظ بناها و محوطههای تاریخی تصریح کرد: «هر بنای تاریخی که به ثبت میرسد، باید مشمول قوانین حفاظتی قرار گیرد و از آن نگهداری درستی به عمل آید، بنابراین تخریب آن نیز جرم است.»
وی اظهار کرد: «ثبت ملی به معنای واجد شرایط و ارزش بودن بنا است بنابراین لازم است که برای نسلآینده و آیندگان حفظ شود.»
غلامرضا میثاقیان که مدیریت دفتر حفظ واحیا بناها، بافتها و محوطههای تاریخی را برعهده دارد در خصوص خسارتهای وارده به گورستان تاریخی خالد نبی گفت: « در حال حاضر میزان آسیبها مشخص نشده است. گروه کارشناسی در حال بررسی هستند و تا زمان اخذ گزارش نمیتوان اظهار قطعی کرد اما امیدوار هستیم که خسارت قابل جبران باشد.»
وی در خصوص برنامههای مرمتی این محوطه تاریخی نیز عنوان کرد: «با دسترس قرار گرفتن گزارش کارشناسان و متناسب با وضعیت موجود مطالعات آغاز خواهد شد. بدیهی است که مطابق با نتایج مطالعات، برنامهریزی و اولویتبندی برای نگهداری، حفاظت و مرمت انجام میشود. آنچه مسلم است این است که بدون طرح و مطالعه نمیتوان اقدام مناسبی را پیشبینی کرد.»
میثاقیان درباره تمهیداتی که برای وقوع دوباره چنین رویدادهایی در محوطههای تاریخی چون خالدنبی د در دست دارد بیان کرد: «تمهیدات براساس نظرات اعلام شده کارشناسان، تعیین خواهد شد اما آنچه مشخص است این است که صیانت و حفاظت از این مجموعه بیش از هر چیز در گرو تقویت نظارت اجتماعی است، بنابراین لازم است تا زمینههای حضور موثر شهروندان و علاقهمندان به میراث فرهنگی را در این محوطه فراهم آوریم. »
لازم به یادآوری است، گورستان و زیارتگاه خالد نبی در یک منطقه کوهستانی و در فاصله ۹۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان گنبد کاووس و ۵۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان کلاله و ۶ کیلومتری روستای گچی سو – نزدیک آی تمر از توابع بخش مراوه تپه و بر فراز قله کوه گوگجه داغ واقع شدهاست. در نزدیکی و پایینتر از بقعه خالد نبی، بقعههای عالم بابا و چوپان عطا و درهای بنام پنج شیر و همچنین چشمه خضر دندان قرار دارند. طبق روایات رایج بین اهالی، عالم بابا پدر همسر خالد نبی و چوپان عطا، شبان خالد نبی یا یکی از اولیای گمنام و یا یکی از همراهان وی بودهاست، که همگی آنها مورد توجه و احترام ترکمنها هستند.
این محوطه براساس شواهد سطحی باستان شناختی مربوط به قرون اول و میانی دوره اسلامی بوده و یکی از آثار شاخص استان و کشور محسوب میشود.
گروه خبر تورکمننیوز
https://telegram.me/TurkmensNews
منبع: ana.ir